Blog Image
Imorse tog vi en taxi med familjen Lundkvist till Lutherska kyrkan. Kyrkans engelska gudstjänst startar kl 9 så söndagsmorgnarna blir ganska tidiga. Efteråt bestämde vi oss för att åka till Maasai Market utanför shoppingcentret Yaya centre. Där har man möjlighet att handla mycket fint hantverk till överpris. Det verkar bygga på att man ska pruta hårt, så det gäller att vara inställd på det. Insåg att vi inte bara kunde gå och ostört titta utan att få flera fantastiska erbjudanden hela tiden. Ellentin trivdes inte alls med detta utan vistades hellre inne på Yaya.

Cissi, barnen och Lundkvists tog en taxi hem men jag blev kvar och handlade lite julklappar. Därefter gick jag hem i värmen utmed Ring road och Ngong road. Nästan alltid när jag är ute och går så kommer personer och vill ha pengar av mig, historierna varierar men gemensamt är att de har behov som de hoppas att mina pengar skulle kunna tillfredsställa. Jag tycker det är svårt att bara säga nej eller ingenting, men samtidigt tror jag inte att de blir lyckligare av mina pengar. Hursomhelst är det påfrestande och mest för mitt eget samvete tror jag. Här finns ju stor fattigdom och flera har inte mat på bordet men jag vet ju inte om den som får mina pengar är den med störst behov. Jag vet ju inte heller om jag – genom att ge pengar till en som ber om det – gör den personen till en passiv mottagare, eller om behoven verkligen är så akuta som det verkar. Svårt tycker jag!