Blog Image

GRATTIS KENYA!

Idag är det Jamhuri Day. Kenyas nationaldag, och just idag 45 år sedan landet blev självständigt efter den brittiska kolonialtiden. Tack och lov att det skedde. Lika länge har Nairobi varit huvudstad. Ledigt från skolan idag alltså. (Men ingen sovmorgon..)

Vi såg lite på TV från firandet vid stadion. Den senaste veckan har mycket av massmediabevakningen handlat om att parlamentsledamöterna här inte betalar skatt – trots att de förhållandevis tjänar mest i hela världen enligt några kritiker. Samtidigt har de flesta kenyaner så lågavlönade jobb att de knappt kan gå in på de mataffärer vi besöker. Några som idag hade T-shirts som deklarerade att om MP:s don´t pay tax I won´t either, blev arresterade av den anledningen!

Vår vakt Jackson hör till dessa lågavlönade. Han står i sin kur från 06-18 med fyra dagars ledighet per månad. Gissningsvis tjänar han inte mer än 500 kronor i månaden. Jackson är en mysig man som har lyckats vinna Ambros hjärta. Idag gav vi honom en liten sverigebricka och en påse lussebullar. Ambros överlämnade det med stort mod, men blev besviken när han inte fick tillbaka lussebullarna sen. Han gillar dem verkligen, och säger ”Mer pannkaka!” när han har ätit upp lussebullen.

När vi hade lämnat Jackson gick vi till familjen Lundkvist bärandes på en ny lussbullsdeg. Dubbel sats. Den bakade vi ut i deras stora kök. Om bara några dagar har vi också ett sånt. Skönt! Johanna, Anders och Amity är så goa att vara med. Det är verkligen en gudagåva att bli omgiven av härliga nya vänner när man kommer till en plats där nästan allt är totalt okänt. Och idag var det en Jamhuri Day (självständighetsdag) även för Ambros. Hemma hos Lundkvists var han sitt vanliga sprudlande jag. Sprang omkring i lägenheten, busade både inne och ute med Anders, hämtade grejor åt Johanna, hälsade på en get som snart skulle slaktas (detta skedde ute på gården) och åt nygräddad lussebulle med god aptit. Den enda som möjligen var lite farlig var lilla, ljuvliga Amity som fyller 1 år nästa vecka.

Ikväll blir det en tackbön över att Ambros börjar känna sig allt tryggare. Men före det pepparkakor som Ellentin har bakat. Till dem ska vi ha de nya fina ädelostarna som en stor lastbil levererade till mig igår. Fantastiskt! Ambros har just lagt sig efter att ha tittat på den enda film han känner till “Tette”. Och den följer han allt mer intresserat. Härliga svenskalektioner. Tack familjen Ideström!