Förutom vädret så har denna dag känts som en typisk juldag. Halva dagen var det pyamas på och leka med julklapparna. På eftermiddagen tog vi en promenad till Nakumatt. Det vi reagerade på var den påtagliga värmen. När vi varit inne hela dagen hade vi inte känt det men när vi kom ut så kände vi att idag måste vara den varmaste dagen hittills i Kenya! Säkert 30 grader i skuggan! Ungefär 23 grader varmare än förra julen på Hemmanet! Då var det sju grader och ingen snö, men i år får vi rapporter om ordentligt kallt och snö, så det känns lite avigt!

Blog Image

Vi har också ägnat en del av dagen åt kackerlacksjakt! Upptäckte fyra kackerlackor i kylen, några i andra kökshyllor och även i soffan och i Ellentins rum. Dessutom två döda i frysen. Teorin är att möblemanget innehöll skadedjuren. Vi har försökt sanera och bespruta med nyttomedlet DOOM. Äckliga djur!

Igår fick jag mitt mått av julilska rågat då jag gick till Eldon Villas för att inkassera hyra från en hyresgäst som hyrde från igår till 6/1 samt återbetalning av en halv månadshyra som vi betalade som deposition. När jag kom, glad i hågen för att motta drygt 60000 shilling, visade det sig att det var typ ett bakhåll! Beatrice som är vicevärd, ägarinnan och hennes assistent mötte upp och det blev rejält obehagligt! Beatrice hade lovat oss att vi skulle få ersättning i denna storleksordning men när jag kom fick jag en check på 30000 shilling. Vi ägnade oss åt diskussion och gräl i en kvart och Beatrice ville inte låtsas om sitt tidigare löfte gentemot ägarinnan som hotade mig med polisanmälan och rättegång! När jag insåg mitt underläge lovade jag att avråda alla jag hade möjlighet till att hyra hos Eldon Villas. HYR INTE HOS ELDON VILLAS OM DU KOMMER TILL KENYA! DE ÄR LURENDREJARE AV VÄRSTA SORT! Därefter lämnade jag nyckeln, tog checken och gick. När jag passerade vakten Jackson sa jag till honom att försöka skaffa annat jobb för att slippa sin elaka arbetsgivare. Sedan gick jag till banken för att lösa in checken. Det visade sig att den inte gick att lösa mot kontanter för att den inte var underskriven på korrekt sätt. Jag måste sätta in den på ett konto som jag isåfall måste öppna till en kostnad av 5000 shilling. Jag ringde Eldon Villas och fick veta att ägarinnan åkt och alltså inte kunde skriva under mer. Tycho Jonsson var då i jämförelse med mig en kärleksfull medmänniska ity jag var närmare ett hysteriskt skrikanfall än jag hittills varit. Men jag knöt istället näven i byxfickan, bad en bön om kärlek till mina medmänniskor och gick hem.

Jag blev bönhörd och kunde fira jul utan denna obehagliga känsla! Vi åkte till norska skolan där Cissi och jag lyckades sjunga Innan gryningen utan att hosta och vi fick alla vara med om en stämningsfull julgudstjänst! På vägen hem lyckades vi också få byta in vår gasoltub mot en ny, så att vi kan laga mat även när det blir strömavbrott!

På julaftonen när vi öppnade klappar var Ambros helt underbar. NÄMEN! var utropet efter varje paketöppning och han hoppade och dansade efter varje julklapp. Cissis pappa Tage sa att han varje jul när barnen var små sa till dem “Tindra ungdj—-r!” Han sa egentligen aldrig så men det är en rolig historia! Ambros tindrade hela kvällen och somnade inte förrän efter halvtio!

Nu sitter vi och myser framför en amerikansk julfilm och har det skönt. Önskar alla en fortsatt god jul!