När Mattias kom hem efter att ha jobbat i förmiddags fick jag något ovärderligt: EGENTID!
Ibland när mycket känslor och tankar har farit genom kroppen under en period blir behovet av ensamhet större. Numera känner jag igen en punkt inombords som berättar att det behövs en stund av andhämtning och reflektion. Som i bästa fall leder till insikten att det är fullt godkänt att bli trött ibland, och alldeles naturligt när stora förändringar har skett i livet på kort tid.
Den där signalen har nog funnits där tidigare, men det fanns en period i livet när jag inte kände den, utan stängde av och körde på tills jag hamnade i den omtalade väggen. Det är ganska många år sen nu men jag tänker ofta på hur värdefullt det var att jag hade rätt personer omkring mig just då. Främst chef, läkare och make som hjälpte till att dra i duktighetsbromsen, pausa och – minst lika viktigt – även att hitta vägen ut ur pausen innan vilan blivit förlamande.
Det är alltför många som drabbas av den här typen av utmattning, och kanske skulle vi kunna bli bättre på att prata om det för att kunna fånga upp varandra och hjälpa till att släppa på orimliga krav och skuldkänslor medan tid är.

Också skrivandet kom igång just under de här åren och blev en ny och värdefull ventil. Och bearbetningsmöjlighet. Både utmattningdepression och barnlöshet fick drabba den stackars huvudpersonen i romanen Väntrum. Precis som läsandet ger vila genom att locka in tankarna i en annan värld, ger skrivandet samma typ av vila när en ny värld skapas. En värld som inte finns annat än hos författaren och eventuella läsare, men som kan få gestalta de frågor som är viktiga och aktuella.
Så idag blev egentiden inte arbete som det brukar bli – utan en kostnadsineffektiv stund i ensamhet med både läsande och skrivande. Inte på tangentbord utan med papper och penna. Vilsamt och värdefullt!
Inte minst inför morgondagens eldprov: vår första hearing i domstolen. Vi kanske har hört alltför många skräckhistorier om rättsväsendet i det här landet, men nog är det märkligt att det känns som att vi ska ställas till svars för ett brott.
Så om brottet är att älska detta lilla barn så blir erkännandet: GUILTY!