Jag vet att denna blogg har flera scouter som läsare. Själv är jag också scout sedan länge. 1979 började jag i FG-PG (flickgrupp-pojkgrupp) i Dalvikskyrkan i Jönköping och någon gång på -80-talet blev Dalvikskyrkans FG-PGare scouter genom det nybildade EFS-scout som blev och ännu är en del av KFUK-KFUM scout. Sedan har jag fortsatt som scout genom åren, med några inaktiva år emellanåt.
Fast en gång scout – alltid scout!

Men det är den fritidsaktivitet jag ägnat mig mest åt genom livet och jag tycker scouting är ett bra sätt att lära känna naturen, sig själv och kamrater. För mig som kristen har det också varit ett sätt att möta Gud och utöva min tro. I EFS-kyrkan i Sundsvall har vi scouting som söndagsskola under gudstjänsttid – något som jag tycker är ett alldeles utmärkt gudstjänstfirande!

Nåväl, eftersom ingen av de bloggläsande scouterna sagt åt mig “Va, har du varit i Nyeri? Berätta mer! Hur var det? Vilket sammanträffande!” så tror jag att de liksom jag inte lagt på minnet att i Nyeri bodde scouternas grundare Robert Stephenson Smyth Baden-Powell de sista tre åren av sitt liv. Det är också i Nyeri han är begravd med sin fru Olave, som grundade flickscouterna.

Den 28 februari när vi hälsat på Ambros barnhem och mött de barn och vuxna som präglat två år av hans liv så åkte vi till Paxtu.

Därefter åkte vi till kyrkogården och parets grav, där det en vecka tidigare varit tusentals besökare för att hedra parets minne på deras födelsedag 22 februari, samt fira Thinking day. Hade jag vetat att jag skulle dit hade jag givetvis haft scoutskjorta på men nu är den hemma i Sverige.
Längst ner på gravstenen är ett scoutspårmärke avbildat, någon som vet vad det betyder så skriv gärna det i en kommentar! Du kan vinna en hajk!

För mig är Baden-Powell-detaljen ytterligare en pusselbit till att det är just Ambros som blivit vår son… det stämmer så bra på alla möjliga sätt!