Planerna för dagen var att åka in till stan och hämta paket på förmiddagen och sedan packa på eftermiddagen och äta med Björklunds hemma hos oss innan majbrasa på Svenska skolan.
Strax efter halvtio åkte vi buss in till stan och postens huvudkontor. Där fick vi veta att vi skulle till postkontoret vid City square så vi promenerade dit, kanske en km.
När bilden togs hade jag gått några meter framför Cissi, men sånt gillar inte Ambros, för långt avstånd tycker han, så han tog som synes ett stadigt grepp och vred mitt huvud i riktning mot Cissi.
Två paketavier hade vi fått och lämnade in dem på paketutlämningen. Då startade en process som får adoptionsproceduren att likna ett föredöme i effektivitet. Först skulle paketet lämnas till en dam. Hon beordrade att paketet skulle öppnas. Det gjorde vi och hon skrev upp innehållet på avin. (“What is this?” frågade hon när hon såg en påse lakrits från Catrin. Tack förresten! Jättegott!)
Därefter fick vi tejpa igen paketet och lämna tillbaka det igen, ta avin och gå till rum 113. “You go, and leave your wife and child” sa damen till mig. I rum 113 tittade en kvinna på avierna och sa åt mig att gå tillbaka till damen som beordrat paketöppning. Hon i sin tur stämplade och skickade mig till tullsektionen. Tulltjänstekvinnan tog avierna och bytte ut dem mot kopior av de ursprungliga avierna och skickade mig sedan till en kvinna som tog emot avierna och inkasserade 140 shilling och skrev två kvitton på beloppet. För henne fick jag visa passet och hon frågade också om jag hade John Otienos idkort. Det hade jag ju inte men hon nöjde sig med mitt pass. När jag betalat gick jag med avierna dit där jag hämtat paketen från början. Paketen var undanstoppade på nåt svårhittat ställe men efter ett tag fick jag dem och sändes vidare till kassörens kollega. Kollegan frågade om innehållet i paketen (det visste ju inte hon eftersom de avierna där innehållet skrivits upp hade jag lämnat till tullen). Jag sa att det var godis och det skrev hon upp i en bok. Sedan skickade hon mig till den sista stationen. Där satt en man och skrev i en bok att jag fått två paket, han ville också se mitt pass och skrev upp passnumret.
Sedan fick jag stoppa ner paketen i ryggan och vi gick ner till bottenplanet och betalade elräkningen.
Grejen är att vi vet om två personer till som skickat paket, så detta lär vi få göra om. Eller inte. För våra grannar fick ett nästan likadant paket levererat till dörren utan att behöva gå igenom postmanglingen. Vi får se.
Klockan hade hunnit bli nästan lunchdags så vi drog oss mot något matställeliknande.
Frågade på Kenyatta international conference center om de hade restaurang och det hade de.Det var mer ett café som fanns därinne men eftersom vi ändå var där passade vi på att åka upp och titta på utsikten. Var på väg in i hissen när en man stoppade oss och påpekade att det kostade pengar, otippat för en smålänning som mig…
Nåväl, vi betalade och fick med oss en guide upp. De sista våningarna fick man ta trapporna.
Väl uppe var utsikten väldigt bra. Ambros sa flera gånger “Titta kartan!” och pekade mot stan, han hade burit och tittat på kartan när vi letade efter vägen till paketutlämningsposten. Känns ju som en smart kille om han lyckades göra den kopplingen! Från taket ser stan onekligen ut som en karta!
Huset till vänster som har en mellan och en hög huskropp med en låg i mitten, är Electricity house. Där har jag stått och vädjat om att få strömmen påslagen och den högra höga delen rymmer även Childrens department där vi tillbringade tre timmar på intervju på dymmelonsdagen.
När vi sett färdigt på utsikten var vi riktigt hungriga och gick mot stan. Där såg vi en italiensk restaurang som vi bestämde oss för. När vi var på väg in såg vi Jonas vinka från restaurangens övervåning så vi gick upp för att prata. De hade precis kommit från domstolen och fått sin Adoption Order för Erik! Otroligt roligt eftersom de varit här sedan augusti och haft rejäl otur med flera inställda domstolstider. De väntade på sin advokat med assistent som de skulle luncha tillsammans med. Fotograferade hela fina familjen Björklund som snart äntligen får åka hem till Sverige!
Vi åt en god lunch, handlade lite och åkte hem med taxi. Kom hem ett par minuter före Ellentin strax efter tre.
Björklunds kom hit och vi firade dem med middag och begav oss framåt kvällen mot Svenska skolan där majbrasan brann och vi sjöng vårsånger tillsammans. Kvällens höjdpunkt var när Timotheus Andersson solosjöng sin egenhändigt komponerade vårvisa! Strongt, fint och snyggt!
Ja, det var en bra sista april.