…hur det känns att Ambros helt och fullt är vårt barn, om hur vi har börjat packa och planera för vår hemresa, eller åtminstone om att jag är övertygad om att det kommer inträffa ett mirakel som får hem oss före midsommar.
Det kan jag inte.

Istället får det handla om VATTEN. Igår berättade Sam – som bor i en liten enrumslägenhet med sin familj – om att de ända sedan “post-election-violence” (för snart 1,5 år sedan) har haft problem med vatten där de bor. Och de senaste veckorna har de inte haft något vatten alls. Det innebär att de inomhustoaletter som trots allt finns i detta mycket enkla hus inte går att använda. Alla i huset får då använda latriner utomhus och standarden på dem är under all kritik. Plötsligt kom jag att tänka på en serie romaner om romartiden där just såna hus beskrevs. Har tiden alls gått när det finns människor som lever på samma sätt idag?

Vi har dock betydligt mer vatten än vi önskar. I fredagsmorse upptäckte jag att Ambros kläder, som jag så slarvigt hade lagt i en hög på golvet, var helblöta. På väggen syntes vatten och Mattias berättade för vakterna att det läckte in från taket. Föredömligt snabbt kom en reparatör och konstaterade att det var fel på en packning (eller nåt…) på en av de stora vattentankarna som finns ovanför vårt sovrum. Reservdelar införskaffades och arbetet utfördes förvånande snabbt. Men bra? Nej! När vi kom hem igår såg vi att vattnet nu rann nerför väggen istället för att droppa försynt som före lagningen. Imorse var en dryg kvadratmeter av sovrumsgolvet täckt med vatten trots badhanddukarna som låg där. Den högra bilden ovan är tagen ca en minut efter att jag senast hade torkat bort vattnet.
Det går nu att ana hur det kommer sig att golvet såg ut som det gjorde i den här lägenheten när vi flyttade in.

Förra veckan klippte de gräset på svenska skolan med gräsklippare (och inte med en lång kniv som på de flesta ställen). Då berättade jag för Ambros att pappa tycker om att klippa gräset hemma. Liksom storasyster har gossen fenomenalt minne, så både igår och idag har han pratat om att pappa tycker om att klippa gräset hemma i Sverige. På detta finurliga sätt illustrerade han det:

Om någon läser detta idag söndag före klockan 10 (svensk tid) så kan jag rekommendera TV-gudstjänsten idag där världens bästa sångerska medverkar!
I en av texterna för idag står det Be, och ni ska få, så att er glädje blir fullkomlig.
Det är bara en liten detalj som saknas nu för att glädjen ska bli fullkomlig.
Jag längtar efter den så att det värker i magen….